M-aş încumeta eu să scriu 12 motive pentru care e bine să trăieşti în Braşov, ca replică la cele 12 motive pentru care e nasol să trăieşti în Braşov. Nu, nu-s braşovean de fel, sunt de doar opt ani aici, dar încerc.
1. Oraş de munte. Braşovul este, probabil, cel mai puţin poluat oraş din ţară. Mic, compact, aşezat la poalele munţilor, Braşovul este un oraş verde, în ciuda lălăielilor unora. Vor mai multe parcuri, dar vor şi parcări. Vor mai mulţi copaci, dar vor şi trafic mai lejer. Luaţi o vedere din satelit, făcută recent:
2. Viaţa de noapte tinde către zero. E o chestie pozitivă, pentru că e mult mai relaxant să mergi prin oraş la ora 12 şi să nu te stresezi cocalarii cu “n-ai o ţigare?”. Viaţa de noapte există, mergeţi prin căminele studenţeşti în timpul sesiunii. Acolo-s cele mai tari petreceri pentru tineri. Pentru ăi bătrâni există altfel de cluburi.
3. Îmi tai o mână dacă există oraş în România care să n-aibă probleme cu parcarea. Braşovul duce lipsă de parcări, dar nu e chiar atât de grav, ba chiar stă foarte bine în raport cu alte oraşe. Mai nou are şi plata prin SMS (mai scumpă ce-i drept), se vor construi încă două noi parcări în Braşov, plus una în Poiană. O singură dată am avut probleme cu găsitul unui loc, atunci când am fost prea cocalar să iau autobuzul când ştiam că-i un concert în Piaţa Sfatului şi tot braşoveanul iese să belească ochii. Deh, costă şi fudulia.
4. Condusul chiar e o plăcere. Exceptând orele de vârf, condusul prin Braşov e chiar lejer. Poţi traversa oraşul în câteva minute, mergând cu viteza legală şi oprind şi la trecerile de pietoni aşa cum trebuie.
5. Am văzut tot mai mulţi braşoveni pe bicicletă. E o chestie bună, deşi unora le-ar trebui nişte ore de legislaţie sau de bun simţ. Au început să apară piste pentru biciclete, iar noile drumuri sunt prevăzute din start cu piste.
6. Sistemul public de învăţământ e la pământ, asta ştim cu toţii. Cu toate astea, Şaguna e în primele zece licee din ţară, ca să nu mai vorbesc că alt Colegiu a dat un medaliat cu bronz la Olimpiada de Tehnologia Informaţiei. Universitatea Transilvania e de categoria a doua, dar cu toate astea tot se înghesuie lumea să vină aici. Parcă-i mai bine decât la Vaslui sau la Bacău, Buzău, Târgu Mureş, Sfântu-Gheorghe, Targoviste sau Făgăraş. Am întâlnit zeci de studenţi care şi-au părăsit judeţele natale pentru a veni aici (inclusiv subsemnatul), pentru că facultăţile de acolo sunt nişte glume penibile. Universitatea Transilvania deţine şi cel mai modern institut de cercetare din sud-estul Europei în domeniul energiilor regenerabile. Poate nu ştiaţi, dar Transilvania are şi laborator de Realitate Virtuală, cu aparatură foarte scumpă (când am vizitat laboratorul erau nişte proiecte interesante in derulare).
7. Nu ştiu, nu prea mă interesează ce face Scripcaru cu câinii vagabonzi, cert e că-s mai puţini ca în alte oraşe. N-o fi legal, o fi la limita legii, dar tot e bine că te poţi plimba prin parcuri fără grija că te atacă o haită de maidanezi hrăniţi de baba nebună de la blocul vecin.
8. Există interesul pentru proiectele de infrastructură: aeroport n-are (încă), dar în domeniul rutier stă prea bine: drumurile principale sunt foarte bune, cele secundare sunt practicabile (gropi sunt, dar nu ca-n alte părţi). Proiectele se termină înaintea termenului oficial: pasajul Independenţei a fost gata cu şase luni înainte, pasajul Fartec va fi dublat înaintea termenului, iar ocolitoarea e aproape gata (mici întârzieri normale, de câteva luni, nu ani).
9. Modalităţi de a-ţi petrece timpul liber. Heh, trebuie să nu vrei să nu te poţi distra pe aici. Parc Aventura, Patinoarul Olimpic, Bazinul Olimpic, Cityplex (o fi mic şi kitchios, dar măcar are ultimele filme, nu ca pe vremuri când vedeai un film la jumătate de an de la premieră), Filarmonica e aproape gata, ai Opera, ai Aqua park şi paradisul acvatic, ai terenuri de fotbal şi de tenis, ai chiar şi o sală de escaladă, ai paintball şi airsoft sau, dacă nu te satisfac armele de jucărie, poţi trage cu armă reală în poligon, ai şi o zonă excelentă pentru agrement. Ai Poiana Braşov aproape, sunt peste 20 de kilometri de pârtie, iar preţurile pentru o urcare nu-s chiar atât de nesimţit de mari. Dacă tot n-avem încă aeroport, te poţi da cu parapanta. Te poţi relaxa la o partidă de pescuit. În viitor, lângă Braşov se va construi un circuit de Formula 2 , cel mai mare din Europa de Est şi va fi gata şi cea mai modernă Grădină Zoologică din ţară.
10. Braşovul a organizat Festivalul Olimpic al Tineretului European, cea mai mare competiţie organizată în România în ultimii 30 de ani. Cu minusuri, cu întârzieri, cu Inna, fără Inna, cu patinoar, fără patinoar, competiţia s-a desfăşurat aici, iar organizatorii au reuşit să nu-l strice (e si asta o mândrie).
11. Nu-s prea multe muzee, însă Braşovul are primul muzeu virtual din ţară. Ai Biserica Neagră, Turnul Alb, Turnul Negru, Strada Sforii (cea mai îngustă stradă din Europa), Poarta Şchei, Poarta Ecaterinei, Prima Şcoală Românească, dar şi Bastioanele. Başca o expoziţie cum n-ai mai văzut prin ţară.
12. La fel ca şi învăţământul, sistemul PUBLIC de sănătate e praf, dar asta e în toată ţara. Judeţeanul arată decent (cel puţin la Urgenţe pe unde-am ajuns eu) şi va fi complet modernizat în următorii doi ani. Nu cred că aţi vrea să-l compar cu Galaţiul, Ploieştiul, Oradea sau Buzău.
Poate par trase de păr unele motive, poate par exagerate, dar ştiu că sunt zeci de alte motive pentru care e bine să trăieşti în oraşul ăsta mic de munte. Poate ştiţi şi voi altele.
eftimie says
postarea asta am trimis-o şi pe pagina de FB PrinBrasov :)
Victor Badoiu says
Fain, poate vor completa alţii, care ştiu mai bine ce-i pe aici.
Adrian says
Acum ceva timp scriam si eu un articol despre motivele pentru care imi place mie Brasovul. In mare, cam aceleasi pe care le-ai enuntat si tu iar ca o concluzie, cel mai mare avantaj este ca in maxim 10 minute esti in mijlocul naturii de oriunde ai pleca din oras. Articolul e aici http://www.ciocalau.ro/2012/11/brasov-cel-mai-frumos-oras-din-romania-am-zis/
Victor Badoiu says
@Adrian: Bun, am mai găsit câteva motive. Nu ştiam că Miss Universe 2012 e şi frumoasă şi inteligentă şi braşoveancă. Uitasem de băncuţe şi semafoarele cu buton, plus alea cu temporizare (câte mai sunt) şi semafoarele care piuie (pentru persoanele cu deficienţe).
Monica says
Eu sunt plecata de ceva vreme din tara. N-am mai fost acasa de 3 ani si sincer cand aud cat de multe se fac abia astept sa vin … Si sa descopar din nou Brasovul. Poate pare incet de acolo dar mie mi se pare ca lucrurile se misca mai mult decat bine. Iar pozele pe care le vad pe Facebook sunt superbe. I-am aratat unui coleg Canadian poze din Brasov fara sa-i spun de unde sunt. M-a intrebat daca e Austria! ;)
Nick says
o sa le iau in ordine si scriu doar despre ce nu mi-a convenit (in rest sunt perfect deacord cu ce ai zis):
1. Suprafata verde a Brasovului este cu mult mai mica de 6 ani incoace. Recunosc, e ok sa imbunatatesti traficul si sa faci parcari, dar totusi extinde si spatiul verde. Se poate crea cadrul legislativ care sa prevada ca e necesar si un parc intre X blocuri astfel incat Avantgarden si alte cartiere sa aiba parcuri proprii.
2. Eu am facut facultatea pe vremea cand in camin chiar erau chefuri faine. Acum am fost pe acolo la un chef si am ramas profund dezamagit. Plus ca nu poti merge la un chef daca nu cunosti pe cineva acolo. Este nevoie de activitate noaptea (o zice unul care lucreaza pana la 1 noaptea si apoi merge acasa pentru ca nu mai are unde sa se relaxeze).
5. Nu stiu ce drumuri noi ai vazut tu cu pista de biciclete… eu inca astept sa asfalteze nenorocita de strada Nicolae Labis ca sa nu isi rupa taximetristii puntea cand ma aduc acasa… Dar am totusi o intrebare: ai bicicleta? Si pe unde te dai?
6. Si ce fac studentii cand termina? Vand la taraba? Degeaba ai multi oameni care fac facultati tari daca nu au apoi unde sa se angajeze. In 2 ani maxim au uitat tot ce au studiat…
9. Ai enumerat absolut tot ce se putea inclusiv proiectele care nu s-au finalizat. Zi-mi insa cum te poti distra cu bani putini? Pentru ca mai tot ce ai zis tu acolo costa sume pentru care iti e necesar un salar european. Paradisul Acvatic costa o caruta de bani, Patinuarul olimpic are un program de agrement de tot rasul, gradina Zoo e mai mult inchisa decat deschisa (si comparand cu cea din Budapesta nu cred ca cea din Brasov se ridica la nivelul necesar)… parapanta e pentru cei care au nevoie de adrenalina… zi omule ceva ce ar incanta pe toti…
10. ne mandrim cu faptul ca am reusit sa nu facem fiasco? mda… ai pretentii putine
11. si nu exista pentru nici una dintre ele un website de promovare cum trebuie in care sa zica preturile si programul. super… vine turistul si pandeste sa vada cand or fi deschise…
Stiu, e usor sa critici… dar o sa scriu si ce nu ai scris tu pentru ca sa vezi ca se poate…
Victor Badoiu says
@Nick:
1. Suprafaţa verde este din ce în ce mai mică pentru că e oraş. Surprinzător, Braşovul are ditamai muntele în apropiere, faci maxim 15 minute din orice punct al lui.
2. Aşa e, chefurile erau mai tari acum 8 ani, însă şi acum există chefuri pe acolo. Nu trebuie să cunoşti o grămadă de persoane, e de ajuns să ştii una.
5. Drumul Coresi a fost construit de la bun început având piste de biciclete gata construite. N-am bicicletă (încă), dar mă mai dau cu cele închiriate. Nu e excelent (sunt zeci de străzi unde ar merge construite piste), însă construcţia de piste abia începe.
6. N-am zis că Transilvania e o facultate bună, dimpotrivă. Am comparat situaţia cu alte oraşe. Studentul din păcate nu are prea multe opţiuni nici în alte judeţe. Totuşi, te poţi angaja, ai destule fabrici în împrejurimi, trebuie să nu vrei să lucrezi. Ai INA, ai Siemens, ai Autoliv, ai Pentalog, ai o grămadă de firme şi firmuleţe în care poţi debuta. Deh, românul vrea salariu de 1000 de euro din prima.
10. Nope, n-am zis asta, am zis că e un început. Cu bani puţini, fără experienţă, de bine de rău, a ieşit decent.
11. Nu există site DEDICAT, construit de Primărie, însă ai şi programul şi tarifele în articol, adică aici: http://www.ghid-brasov.ro/index.php?cid=6 L-am găsit la o căutare simplă pe google, habar n-aveam nici eu de site. Ce-i drept sunt minusuri destule la capitolul ăsta şi la multe alte capitole, dar ideea articolului era alta.
Adelina says
Dragii mei,am fost la Brasov ,doar ce m am intors….ce sa va spun celor care traiti aici..sunteti niste norocosi!
am vizitat Brasovul si acum 2 ani,dar nu era asa curat …am ramas uimita in 5 zile in care am stat acolo..cate flori,cata civilizatie,cata educatie…va invidiez.
cred ca totul a fost posibil pentru ca toti locuitorii ati vrut! (sau majoritatea)
Va felicit!credca am descoperit singurul oras din tara unde as vrea sa ma mut.(traiesc in Constanta,nu va inchipuiti ca traiesc in vreun sat unde inca nu a ajuns asfaltul..)
Cat pentru cei care scrieti numai comentarii proaste …duce ti va si traiti cateva zile printre brasoveni.
Cosmin says
Sunt si alte cluburi de Airsoft , Paintball ,tir cu arcul,Paintball si au si multe echipamente :Paintball-60 buc , Airsoft-25 buc. , 10 -Arcuri .
Organizator de evenimente :
https://www.facebook.com/Paintballcomro-644146372289640/?ref=hl