Eşti nou în blogosfera asta şi nimeni nu vrea să te ajute? Nu cred că ai nimerit bine la mine. Şi eu sunt relativ nou aşa că nu-ţi voi da sfaturi despre: cum să-ţi aduci vizitatori pe blog (caută pe google mai bine), cum să scrii un articol bun (întreabă-l pe Dono sau pe Cabral), cum să …
Eu îţi voi scrie despre cum să-ţi faci un blog, ce temă să-ţi alegi, unde să-l găzduieşti, cum să-ţi alegi un domeniu, ce pluginuri îţi trebuie etc.
1.Îţi trebuie un nume pentru blog. Nu mă întreba, sunt cam jalnic la ales nume. Gândeşte-te ca numele tău să fie rapid reţinut de alţii. Poate după ceva timp îşi amintesc de tine ca de „ăla care a făcut nuştiuce” dar nu-şi mai amintesc numele site-ului pentru că tu ai băgat caractere ciudate în descriere: cuvinte englezeşti lungi, caractere ca @, !, grupuri de litere ca sh, tz. Alege un nume simplu format din literele alfabetului englezesc (doar literele).
2. Te gândeşti bine dacă merită să începi de pe un domeniu gratuit sau de pe un domeniu plătit. Sunt avantaje şi dezavantaje. De exemplu pe wordpress.com îţi poţi face un blog în câteva minute, fără să cunoştii o boabă de PHP, html sau Baze de date. Dar, nu poţi adăuga pluginuri noi, scripturi sau ceva reclame. Pe blogspot ţi se oferă mai multă libertate aşa că îl poţi alege.
3. Dacă te decizi spre un domeniu plătit ţine minte: îti trebuie un domeniu (de tipul numeletău.ro/.com/.info etc) şi un spaţiu pe un server pentru stocarea fişierelor. Eu am plătit 12 euro pe un an pentru domeniul victorblog.ro şi un spaţiu de 100 mb şi trafic de 1 gb. Îţi trebuie neapărat şi minim o bază de date mysql.
4. Îţi recomand wordpress 2.7 ca platformă. E cea mai folosită şi cea mai simplă. Downloadezi de aici, dezarhivezi fişierele şi le încarci pe server. Îţi recomand total commander pentru treaba asta. (scriem mai încolo, ce, cum şi unde).
5. Pentru că am ales un pachet de găzduire pe un server Linux, am încărcat fişierele în directorul www (public_html), iar fişierul care se va încărca prima dată se va numi INDEX (.php, .html, .htm).
6. Trebuie să-ţi creezi o bază de date, un utilizator şi o parolă. Foloseşte utilitarul pus la dispoziţie de către firma care ţi-a închiriat spaţiul pe server. Nu trebuie să-ţi spun că parola nu trebuie să fie uşor de ghicit.
7. Editezi fişierul wp_config_sample.php conform :
define(‘DB_NAME’, ‘numebazadedate’); // aici treci numele bazei de date create anterior
define(‘DB_USER’, ‘numeutilizator’); // utilizatorul Bazei de Date creat anterior
define(‘DB_PASSWORD’, ‘oparola’); // parola creată anterior
define(‘DB_HOST’, ‘localhost’); // nu trebuie sa schimbi
define(‘DB_CHARSET’, ‘utf8’);
define(‘DB_COLLATE’, ”);
8. Ai instalat blogul pe un domeniu plătit.
9. Setări pentru blog. Editezi fişierul .htacces din folderul www(public_html) adăugând următoarele linii exact:
<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule . /index.php [L]
</IfModule>php_value upload_max_filesize 24M
Ultima linie e pentru upload fişiere. Valoarea de 24 se poate modifica în funcţie de preferinţele fiecăruia.
10. Îti alegi o temă conform dorinţelor tale. Îţi recomand o temă cu 3 coloane (poate vrei şi nişte reclame), cu o căsuţă de căutare (neapărat). Poţi arunca un ochi aici. La design nu mă bag, sunt oameni pricepuţi pentru asta (ar fi excelent o temă cu un header frumos, nu ca al meu). Există şi teme profesionale, contra cost. Bagă pe google şi vezi.
11. Îţi alegi tema dorită, o descarci (vezi că în dreapta e un buton maaare), o extragi, apoi o încarci în folderul public_html/wp_content/themes. Apoi o activezi din meniu Appearance-Themes.
12. Poate doreşti şi ceva funcţionalităţi în plus. Sau mai bine zis nişte pluginuri.
Leave a Reply