Din ciclul „Limba română-i o comoară îngropată de idioţi”…
Ţin minte că prin clasa a 7-a aveam colegi care nu făceau diferenţa între s-au şi sau, s-a şi s-a. În general, erau copii pentru care scrisul era o taină. Problemele apăreau de multe ori la cratimă, dar şi la despărţit în silabe, scris ori chiar citit (să nu uităm eram totuşi în clasa a 7-a).
După multe chinuri, bătăi, note proaste, au priceput şi ei că TREBUIE pusă o cratimă la unele cuvinte. Numai că nu prea ştiau care erau cuvintele alea.
Au trecut ceva ani până să văd grozăvia (sună cam geekish). Am intrat într-un magazin de pantofi, iar lângă casa de marcat trona un afiş : ”Cumpăra-ţi cu 10% reducere” sau ceva de genul. The beginning.
Apoi am tot văzut pe multe forumuri şi bloguri comentarii de genul: v-om face, scrie-ţi, face-ţi, mânca-ţi, v-a veni, î-ţi, v-or face, frumoas-o. La început am crezut în explicaţiile proprietarilor şi chiar m-am gândit ca tastatura le face feste. Totuşi…
Mai bine scrieţi legat că nimeni nu vă dă în cap: sau dus să se uite la televizor. Dacă observă cineva, pur şi simplu daţi vina pe tastatură. Măcar aşa nu vă mai faceţi de cacao şi nici nu veţi atrage comentarii negative sau cuvinte de laudă la adresa născătoarei.
Nu ar fi problema prea gravă dacă aceste idioţenii nu m-ar face pe mine să mă întreb de două ori cum se scrie corect. Cum văd cratima aia, cum mă apucă toţi dracii. Şi mai grav e că apoi îi vezi cum îşi dau în petec, pretinzând că sunt ştiutori de limbă română.
Mai demult atrăgeam atenţia unui blogger despre o subtitrare făcută de el, care conţinea cuvântul „frumoas-o”, după ce trăgea de urechi un alt traducător mai versat pentru faptul că nu tradusese corect un cuvânt din engleză. Explicaţia lui: m-am grăbit . Dă-o dracului de treabă, te grăbeşti, poate mănânci o literă, poate UIŢI o cratimă, poate traduci greşit sau incomplet o frază, mai uiţi o virgulă, dar în niciun caz nu PUI o cratimă suplimentară, fix unde chiar nu trebuie.
Exemple sunt cu duiumul şi nu voi face acum colecţie de idioţi. Nu mă voi obosi să explic DE CE NU se scrie cu cratimă în exemplele subliniate de mai sus. Încercaţi să nu păreţi mai corecţi decât sunteţi. Sau mai deştepţi.
Ai vreun dubiu în privinţa unei cratime? Mai bine nu o mai pune!
dutu says
n-ai cu cine ba,n-ai cu cine.apropo si eu fac parte din clasa oamenilor certati cu gramatica;si nu mi-e rusin-e sa recunos-c.
p.s:cratime puse intenti-onat;sa dea dracu sa zic-a vre-unu ceva :P
Robintel says
:)) Iniţial, când am văzut titlul, mă luase cu ameţeli… :))
victorblog says
@robintel: exact ăsta era şi scopul! :)
dududa85 says
ce-mi zice mie ieri o studenta la litere intr-un oras de provincie: “ce e gresit cu “scrie-ti”? asa se scrie”.. iar studenti la jurnalism, la aceeasi universitate scriu: “fi-r-ar” si “zii” – imperativ. speechless…. ca sa nu mai zic care scriu “as fii”, “sa fi acolo” etc, etc..
ucatpp says
eu dau copy apoi dau paste=)) =)) >:d< :*