Am un motoraş recuperat dintr-un harddisk Fujitsu MPD3084AT , care avea o capacitate de 8,5 Gb. Are patru fire pe care nu scrie nimic, şi aş vrea să realizez o schemă de comandă. Cine ştie vreun site care m-ar putea ajuta? Sau poate ştiţi voi vreo schemă de comandă.
De când am văzut articolul de pe Protv, mi-am amintit cum cream tot felul de obiecte din resturi recuperate de la alte proiecte. Încă am o carte „Recuperaţi şi refolosiţi” din care am făcut o grămada de proiecte când eram mai mic.
Nu ştiu dacă mă apuc de creat diorame pentru că asta ar necesita un timp îndelungat şi nişte cunoştinţe vaste de modelism, traforaj şi ceva desen, însă ceva trebuie să fac vara asta, pentru că e lungă şi eu mă plictisesc repede, mai ales de când stresul restanţelor a dispărut.
De asemenea orice idee privitoare la un hobby de o vară este binevenită.
Foto: trenulete.info
Robintel says
:( Dacă nu mă înşeală memoria acel motoraş este trifazat!:( Mai mult de atât nu ştiu să spun. Ar fi bine dacă l-ai lua la măsurat, să vezi cum sunt legate bobinele, etc. Plus că pe al ar trebui să scrie ceva. Sau poţi să cauţi pe site-ul producătoirului. Unii dau detalii avansate. ;)
victorblog says
@robintel: hmmm, posibil să fie trifazat.
Pe site nu dau ăştia detalii despre motoraşele recuperate din HDD pentru că nu pentru asta au fost concepute.
Robintel says
:(( Caută schema, dacă o găseşti. Eventual caută o imagine bună cu HDD-ul şi vezi ce microcontrollere are.;) Dacă chinezii ştiu să facă reversed engineering cred că poţi să faci şi tu.:-\”
yoncy says
Robintel….nu stie sa faca, habar nu are ce e ala microcontroller , iti spun eu si eu sunt in aceeasi situatie ;) ii dai 2 fire in mana unui inginer de la automatica si nu stie ce sa faca cu ele :d
Robintel says
@yoncy
Şi eu sunt tot automatist. :d Şi ştiu ce să fac cu firele. Înainte de a merge la motor firele alea vin de undeva. E clar că de la microcontroller. Pe ăla scrie ceva. Are nişte specificaţii. Vezi ce afli despre el ca să ştii ce voltaj îi dai la motor. Mai măsori şi motorul să vezi cum sunt legate bobinele în el (să fii sigur că e trifazat sau ceva).
De-acolo ai cale liberă să-l foloseşti cum vrei. Sunt şi scheme de control simple pe net. Cu un PIC16F84 (sau chiar şi mai ieftine) poţi controla un trenuleţ.:d
Nu cred că e de interes să regulezi decât turaţia. Nu văd de ce s-ar complica să se bage şi la controlul cuplului (desigur, asta deja ar fi profi).
victorblog says
@yoncy: Vorbeşte pentru tine.
Ce e un microcontroller cred că ştie oricine care are acces la google.
Am găsit nişte scheme pentru un servomotor (are două fire pentru alimentare şi unul pentru comandă), în care erau două diode, două condensatoare şi câteva rezistoare plus un circuit integrat. Însă nu se potriveşte la mine…
@Robintel: reverse engineering? Nici chiar aşa. De-abia am terminat engineeringul, acuma vrei să o iau înapoi :)))?
Robintel says
@Victor
Dude, tocmai ţi-am spus cum se face. :))
P.S. Dacă motorul este trifazat te distrezi. Trebuie să te joci cu PWM măcar. Sau cu alte metode mai moderne…
Circuitul de care spui tu este pentru motoare cc şi îl găseşti pe la casetofoane, chestii…
victorblog says
@robintel: nu văzusem comentariul precedent.
Se vede doar că la şcoală am făcut numai şi numai teorie şi nimic practic.
O să încerc să-mi cumpăr un PIC, şi caut ceva exemple pe net. Aş prefera metoda asta, pentru că e mai simplu să programez un MC, decât să mă joc cu scheme complicate.
Mersi pentru sfaturi. Oricând este binevenit, mai ales de la un „coleg” mai mare în grad. :)
Robintel says
OK. Pentru a programa un PIC ai nevoie de un programator bun. N-am găsit niciunul care să meargă OK pe RS232 (portul serial) cu XP (Vista nici nu mai spun). Pe lângă asta îţi mai trebuie un soft care să-l programeze cu ajutorul interfeţei de care spuneam (programatorul în sine, care este un circuit destul de simplu).
Coduri sursă găseşti câteva. Îţi mai trebuiesc: un aparat de măsură, piese, mufe, cabluri, timp, nervi şi spor la treabă. ;)
De-abia aştept să te văd cu trenuleţul… :)) Trenul rapid Victor Express pleacă din staţie de la linia 1… :))
victorblog says
@robintel: hmmm, văzusem un PIC cu tot cu programator pe USB, la un preţ foarte mic cam vreo 20 de lei (asta acum vreo 2 ani).
Încă nu am început cu trenuleţele. Trebuie bani, nervi de oţel (pe care nu-i am) şi pasiune. Momentan le iau pe bucăţi: programarea unui PIC, comandarea unui motor, găsirea unui servomotor şi învăţarea programării lui etc. În principiu cam tot ce trebuia să fac eu la şcoală practic, dar nu am făcut decât teoretic.
Pentru că, aşa e la noi. Punem accent doar pe teorie şi pe cursuri învăţate pe de rost, iar la sfârşitul facultăţii habar n-avem să facem nişte lucruri banale. Aşa că mă documentez de pe Google :))
Robintel says
;) Dude, oricum pasiunea este cel mai bun profesor de practică, dacă ştii teoria. ;)
Prognosis says
Acele motorase nu pot fi folosite pentru actionarea unor trenulete. Ele se comanda printr-un controler care e destul de complicat si care ocupa loc in lokomotiva. Iti recomand folosirea unor motorase mai simple, pe baza de rotor – colector. Poate fi folosit cu succes un motor de actionare usa CDrom