VictorBlog

Blog din Braşov

  • Home
  • Despre
    • Politică de confidențialitate
    • Fisiere cookie
  • Bannere
  • Optimizare blog
  • Download
  • Shop
    • Cart
    • Checkout
    • My account

Gripa porcină la Braşov

26 July 2009 de Victor Badoiu 12 Comments

Care va să zică e adevărat ce mi-a zis frate-miu acum vreo trei zile.
Tipii, care cică provin din Japonia sunt ţinuţi în carantină în complexul de pe Colina Universităţii din Braşov. Din câte ştiu eu, restul care mai stăteau pe acolo s-au tirat de frica bolii.
Dacă mă doare în cot, se pune că am gripă?

Stau şi mă gândesc că japonezii ăia au intrat în contact cu majoritatea studenţilor care erau pe acolo (inclusiv cu baba de la magazinul de jos). Pe ăia nu-i bagă în carantină?

Tagged With: brasov, carantina, colina, gripa porcina, japonezi, Stiri

« Dai bani la cerşetori?
Întrebare »

Comments

  1. Raduku says

    26 July 2009 at 00:38

    bă nu vreau să mă bage şi pe mine în carantină:))

    Reply
  2. Unu says

    26 July 2009 at 15:21

    Sunt un bou

    Reply
  3. victorblog says

    26 July 2009 at 17:08

    @unu: te cred

    Reply
  4. bubu says

    26 July 2009 at 17:48

    ba nu prea aveti informatii adevarate. Eu sunt unu din cei in carantina. si gripa a venit cu niste turci care studiau in olanda si austria. Si stati linistiti ca gripa nu se ia asa usor….tre sa ai contact aproape o ora la mai putin de un metru de o persoana infectata….asa ca baba de la chiosc nu are treaba sau studentii de prin camin.

    Reply
  5. yoncy says

    26 July 2009 at 22:43

    Ui da mah Victore, in weekendul asta am fost plecat si acum cand am ajuns am vazut si eu.

    Reply
  6. anne says

    26 July 2009 at 22:45

    Se pare ca doar in 14 e carantina. Ramane de vazut daca baba are ceva si daca ne transmite si noua. Sa speram ca nu ….

    Reply
  7. victorblog says

    27 July 2009 at 00:21

    @bubu: frate-miu, care a fost pe acolo zicea că sunt nişte japonezi. Adică aşa se vorbea… mă rog, tu ştii cel mai bine.
    @anne: eu sper s-o văd pe babă în spital la contagioase. Prea multe ţepe a tras ea…
    De exemplu toata Colina ştie că sandwichul ăla nu are carne de pui, ci soia, iar cappuccino se face cu jumătate de plic şi restul apă.

    Reply
  8. Cumatru says

    27 July 2009 at 12:50

    Din pacate baba de la bar nu prea e p-aici… poate e in carantina la domiciliu. Lumea nu prea s-a tirat de p-aici… poate doar cativa pt ca cea mai mare parte lucreaza. astia is in carantina in 11 si e plin de paparazii p-aici care incearca sa obtina ceva “semzational”
    Uitati-va la poza :).

    http://www.postimage.org/image.php?v=aV201Dii

    Reply
  9. victorblog says

    27 July 2009 at 14:45

    @cumatru: ce tare e poza.
    chiar nu înţeleg ce dracu caută acolo. Poate fură şi ei nişte cadre cu ăia din carantină.

    Reply
  10. dutu says

    29 July 2009 at 16:23

    pinguinu oare n-o fi luat-o si el?sau moldo? :D

    Reply
  11. victorblog says

    29 July 2009 at 16:30

    @dutu: poate ăla de TS, că ăştia sunt de treabă (mă rog, vor fi mai încolo)

    Reply
  12. Danutz says

    14 December 2009 at 13:54

    Totul despre virusul H1N1

    1. Raufacatorul cu chei potrivite

    Fiecare celula poarta la suprafata terminatii cu o anumita forma (tip umbrela, tip con, oval etc.) La randul lor, virusii si-au dezvoltat formatiuni complementare, care se prind de formatiunile celulelor. Pentru o imagine mai buna celula reprezinta broasca, iar virusul cheia. Odata atasat virusul penetreaza membrana celulei si transforma celula in maternitate, distrugand-o. Virusul nu se comporta insa ca un spargator, adica nu are un set de chei pentru toate celulele. H1N1 se ataseaza doar de celulele nasului si gatului, provocand forme respiratorii de gripa, de regula moderate. Colegul sau, H5N1 (gripa aviara) se ataseaza de celulele plamanului, provocand o forma fatala de pneumonie (pneumonie hemoragica). Din fericire H5N1 nu se transmite prin aer, ci doar prin contact, insemnand ca este mai greu de contactat.

    2. Vrem cheie? Furam de la altii!

    Odata patruns in celula virusul isi distruge invelisul. Partile componente se multiplica. Celula-maternitate este perforata si virusul nou-nascut este eliberat in organism. Situatia se imparte in doua: daca celula-maternitate e curata, virusul se poate divide in liniste. Diviziunea este insa una inteligenta. Virusul nu va avea alte chei, insa va incerca sa le adapteze pe cele existente, de regula schimbandu-le pozitia. Multiplicarea este insa o arma cu doua taisuri, caci virusul eliberat este de fapt o copie, care la randul lui va da nastere unei alte copii. Prin copiere succesiva – copie dupa copie – virusul se va deprecia si in final se va stinge. Daca insa celula e infectata cu alt virus, noul virus va imprumuta elemente din virusul rezident. Si, dupa cum banuiti, va cauta chei.

    3. Chei periculoase

    In 1918 H1N1 a avut cheia pentru plamani. In 2009 acest lucru s-a petrecut in Mexic, Norvegia si mai ales in Ucraina, unde plamanii victimelor aratau ca si cand ar fi fost carbonizati (mutatia D225G). Din fericire copilasul lui H1N1 n-a rezistat, poate si pentru ca a fost conceput singur, nu in colaborare cu alt virus.

    4. Antivirusi

    Multi confunda bacteria cu virusul, si implicit antiviralele cu antibioticele. Bacteriile sunt entitati stabile, animalute microscopice, in timp ce virusii nu sunt nici macar celule, ci bucati de celule (sau caramizile din care se construiesc celule), care nu pot trai in afara unei celule gazda. E drept ca in infectii virale organismul se poate suprainfecta cu bacterii, dar a lua antibiotice pentru o infectie virala sau antivirale pentru una bacteriana e ridicol. Ceea ce nu se stie e ca antiviralele nu omoara virusul. Ele fac un lucru oarecum interesant: acopera cheile virusului cu o membrana, in asa fel incat acestea nu se mai potrivesc nicaieri. Antiviralul e nespecific, adica nu se uita daca actioneaza pe un virus H1N1 sau H5N1. Misiunea lui e sa acopere chei, nu sa recunoasca virusi. Mai mult: nu se poate lua decat o singura data. A doua oara virusul il recunoaste si se fereste din calea lui. Cu alte cuvinte daca esti bolnav de gripa uzuala si ai luat un antiviral medicamentul nu va avea efect a doua oara. Ceva in genul Petrica si lupul.

    5. Vaccin

    Un vaccin decent are un timp de fabricatie cuprins intre 2 si 6 ani. Cum insa pandemiile au doar pauze de cateva luni, orice vaccin va avea probleme majore. In plus vaccinul se confectioneaza din virus mort sau atenuat, insa un virus existent. Daca maine H1N1 naste un mutant vaccinul de pana acum e inutil. Virusul se divide rapid, in timp ce oamenii sunt nevoiti sa lucreze ani intregi la un vaccin. 1 la 0 pentru virus.

    6. Spitalizare?

    In 99% din cazuri virusul se prinde de caile respiratorii, si atunci nu este necesara specializarea. In rare cazuri – de regula mutatii – se va localiza in plamani, paralizandu-i, si atunci va fi nevoie de sustinere artificiala a respiratiei.

    7. Antiviral?

    E problematic. Antiviralul ataca virusii solitari, ori virusul a inteles si el dictonul cu UNIREA FACE PUTEREA, asa ca se uneste in chiorchini de cate 8 indivizi. Antiviralul se aseamana cu antiaglomerantul din sare. El actioneaza doar pe sare macinata, nu si pe bulgari de sare, pe care nu-i poate desface. Aici vine intervine problema. Analizele dureaza cam trei zile, timp in care virusul se uneste nepermis de mult, ceva in genul unui cancer viral. Unii medici dau antiviral preventiv, dar daca gripa a fost una obisnuita pacientul ramane lipsit de aparare in fata lui H1N1.

    8. Am facut deja gripa porcina. Mai pot face?

    Daca e virus mutant atunci da. Practic e un virus nou.

    9. Predictii

    1. Optimista: prin recopiere virusul se va deprecia in timp si se va stinge
    2. Stabila: nu se modifica, ramane stabil si moderat
    3. Apocaliptica: finalmente fura cheia pentru plamani. Candidatul ideal e H5N1. Pentru asta e nevoie de doua epidemii simultane, H1N1 si H5N1. Atunci situatia devine problematica.

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Caută

Susține blogul

Link Emag

Cele mai populare

Sorry. No data so far.

Comentarii recente

  • Mihai on Românii nu merg la dentist- cum îți alegi dentistul?
  • Copacul,cu sau fără flori - startachim blog on Test de psihologie: copacul
  • Să moară capra vecinului - startachim blog on Ce bine-mi pare că ai luat ţeapă
  • Dorina on Unde se pune virgula?
  • Înșelătoria Raspberry Ketone: tratamentul “minune” care NU te slăbește cu 10 kg pe lună, dar trimite banii tăi către escroci – Manuel Cheța on 12 motive pentru care e bine să trăieşti în Braşov

Victorblog.ro

Provided by Dakola : website's ip address

Arhive

Blogroll

  • Robintel
  • Roxana

Politica confidentialitate · Fisiere cookie

Copyright © 2023 Victorblog.ro · Log in