Am terminat 16 ani de şcoală. Şcoala generală cu clasele I-VIII a fost prima şcoală absolvită, urmată apoi de Colegiul Naţional B.P Hasdeu din Buzău, specializarea Matematică-Informatică. Apoi am terminat Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor, specializarea Automatică şi Informatică Aplicată. În prezent sunt masterand la specializarea Sisteme Avansate de Automatică şi Tehnologia Informaţiei. Probabil toată lumea care ştie data naşterii mele ştie şi informaţiile de mai sus (cu câteva excepţii bineînţeles).
Ce salariu pot lua eu ca inginer în România? În cel mai bun caz pot zice 500-600 de euro la o firmă cunoscută, şi asta la început. Pot ajunge şi mai sus, hai să zicem 1000-1200 de euro dacă sunt destul de bun.
Acum câteva zile un prieten mi-a spus de un job care presupune un minim efort intelectual (orice idiot ştie să conducă) şi care e răsplătit pe măsură: 100 de euro pe zi ca şofer livrator în Italia.
Acum mă mir şi eu ca Guţă în faţa unui calculator de buzunar: merită oare să faci o facultate în ziua de azi, sau nu? Cu şcoala generală terminată poţi ajunge patron de firmă în doar câţiva ani, cu un minim efort intelectual şi cu minime cunoştinţe.
Să nu mai pomenesc de faptul că angajatorul nici măcar NU CEREA carnet de conducere pentru respectivul post, ci doar SĂ ŞTII SĂ CONDUCI o maşină.
În condiţiile astea, nu mai bine se înfiinţează o facultate de „Şoferi livratori pentru Italia”? Sau şi mai practic, un liceu, ca să poţi profita şi de avantajele vieţii de licean din ziua de azi: hi5, messenger, poze în oglindă, cuceriri pe internet, freze de struţ, fular purtat vara în discotecă peste tricou şi bineînţeles banalele filmuleţe realizate prin baie sau la catedră cu proful.
Oricum bacalaureatul nu mai face nici cât o ceapă degerată. Ca să treci proba orală e necesar doar să te prezinţi. Eu încă îmi amintesc că m-am stresat DOUĂ ZILE întregi ca să pot lua proba orală la limba şi literatura română. DOUĂ!
qwerty says
Daca esti bun, ai noroc si ai si ceva pile poti sa ajungi si la salar intre 10.000 – 20.000 de euro (in Romania). Persoana despre care vorbesc s-a chinuit singur sa isi faca pile, sa termine o facultate si a avut norocul sa aiba niste parinti care s-au chinuit din greu sa ii plateasca studiile.
Este foarte greu in Romania sa realizezi asa ceva insa nu e imposibil. Daca preferi metoda usoara, da, te duci in tarile calde la cules de capsune, asculti manele si te lauzi ca nu ai mancat 1 saptm si ti-ai luat masina de lux.
Exemplul cu plecatul in Italia ca sofer mi se pare o solutie buna de supravietuire, o munca decenta care nu te injoseste.
@victor: mai tii minte cand spuneam ca facultatea e Romania e fabrica de someri?
victorblog says
@qwerty: DACĂ…
şi până la urmă nu toate facultăţile din România produc şomeri. N-am zis că aş da Italia pe România, ci doar am comparat modalităţile de a face un ban cinstit: 16 ani de şcoală versus 8 ani cel mult.
Reversul era şi ăsta: dacă eu cu facultatea terminată în România reuşesc (cu noroc şi/sau pile) să mă angajez ca inginer, aş avea salariu mai mult decât decent.
@grim_cris: corect, riscul ăsta nu merită. însă câteodată stai şi te gândeşti că alţii, cu puţin efort, ajung să câştige mai mult ca tine, care te-ai chinuit atâta pe băncile şcolii.
Grim_Cris says
Intr-adevar, nu mai e scoala ce era o data. Nici facultatea nu mai conteaza cat conta o data. Dar de ce sa nu ai pe ce te baza cand poti s-o faci? De ce sa risti sa mori de foame cand poti avea o facultate cu care sa-ti gasesti de lucru (bine, nu cu un salariu foarte mare) destul de usor?
starchim01 says
Dacă ești un pic mai curajos îți poți face propria firmă.Doar nu ești mai rău decât mine,singura școală terminată cu bine de mine a fost șc.profesională,deocamdată sunt angajat,n-o duc nici rău dar nici f.bine,printre ele.
@grim ce a fost școala odată?200 de absențe (vai mie!) într-un an ți se par mult?:((
qwerty says
@victor “decent” e relativ. la inceput 1000 – 1500 de euro o sa zici ca e suficient, mai tarziu realizezi ca nu mai e decent.
Ce ma dispera pe mine cand ii vad pe unii ca lucreaza cu salar sub 1000 de lei si considera ca sunt super realizati, ca traiesc bine (basescienii).
victorblog says
@qwerty: corect, e relativ, însă asta depinde de persoană. Dacă eu consider 2000 de euro decenţi, atunci aşa va rămâne. Oricum, îţi dai seama că voi şi promova, nu?
Hehe, băsescienii de care zici tu existau de când lumea.
Raduku says
hehe..cred ca ne vedem prin italia>:)
Bratu says
Victore sa iti mai spun ceva despre viata…chiar daca imi vei spune ca nu am dreptate dar asculta-ma
Daca viata ar fi fost usoara fara grijile de pe o zi pe alta nu ai dormit nopti ai facut multe lucruri pe care nu credeai ca poti face sau ai fost jignit,usi inchise in nas,prieteni de neincredere care te vorbeau pe la spate lucruri care te deprimau si daca esti las te poate aduce la SINUCIDERE.Daca nu ar fi fost toate astea viata ar fi fost foarte plictisitoare ai fo murit de plictiseala