Guest post de Justiana Oprea
Faptul că la ora actuală România se confruntă cu un declin economic fără precedent, iar de jur împrejurul nostru auzim numai cuvântul „criză”, nu mai este o noutate pentru nimeni. Poate că fiecare dintre noi simţim pe propria piele măsurile „anticriză” luate de către cei pe care noi i-am ales să ne reprezinte, măsuri menite să ne scoată din situaţia dificilă în care ne aflăm.
Cu siguranţă , nu putem afirma că preşedintele ţării sau prim-ministrul sau în general cei care ne conduc sunt oameni corecţi. Dar oare numai ei au condus ţara spre recesiune? Suntem noi un popor cinstit şi harnic ne-am făcut treaba corect şi ne-am trezit brusc într-un declin semnificativ al activităţilor economice? Nu cred.
Una dintre măsurile luate de guvernul condus de premierul Emil Boc este cea referitoare la scăderea cu 15 % a pensiilor. Toţi pensionarii au sărit în sus, spunând că nu vor accepta aşa ceva, pentru că oricum pensiile lor sunt destul de mici. Unii dintre ei chiar au dreptate, dar lucrurile nu stau aşa cum ne sunt prezentate la televizor. Conform unui studiu recent, în România sunt peste 5 milioane de pensionari. Dar stiţi câti dintre aceştia s-au pensionat la limita de vârstă şi şi-au făcut stagiul legal? Mai puţin de jumătate. Restul s-au pensionat fie la vârsta legală fără a efectua stagiul complet, fie pe caz de boală, alţii primesc pensii de urmaşi sau o pensie anticipată parţial. Cu alte cuvinte, mai mult de jumătate dintre pensionarii actuali nu au îndeplinit condiţiile pentru a primi o pensie maximă în funcţie de retribuţiile avute.
Problema noastră o reprezintă cei aproape 500.000 de pensionari din aproximativ 890.000 care s-au pensionat pe caz de boală în condiţii ilicite. Personal, cunosc foarte multe persoane în această situaţie care, în plus desfăşoară şi alte activităţi. Dacă toţi ne-am interna câteva zile pe an într-un spital pentru a da bine la dosar şi am primi pensie, unde am ajunge? Poate că acum ar trebui să înteleagă aceste persoane că lucrurile nu mai merg ca până acum. Această categorie de oameni nu e singura care a tras foloase cât s-a putut, putem vorbi deasemenea şi de cei care devastează pădurile fără nici o limită pentru că se caştigă nu bine, ci foarte bine din acestă afacere. E şi normal, din moment ce nimeni nu îi opreşte, controalele sunt făcute de formă, iar bani ies destui, ce rost mai are să se ducă să muncească cinstit pe 5 milioane când ei într-o săptamână câştigă atât? Dar dacă am face toţi la fel, unde am ajunge?
Sunt curioasă să văd ce o să se întâmple când nu va mai fi de furat ? Pentru că o bună parte dintre noi, românii, cu asta ne ocupăm. Singurele noastre gânduri sunt: „cum să fac să scap mai repede de la serviciu?”, „ cum să fac sa fur mai multe de la serviciu şi să nu mă prindă?”, „cum să-i prostesc pe alţii mai bine ca să primesc eu mai mult?”. Sau vorbele noastre sunt: „las’ că fac mâine, las-o aşa că nu vede nimeni”, „dacă Guvernul fură, eu de ce să nu fur?”, sau „dacă tot trec cu căruţa cu lemne şi nu mă opreşte nimeni , de ce să nu continui?” Nu am dreptate? O bună parte dintre noi, ce-i drept nu toţi, aşa gândim. Ne-am obişnuit să dăm vina pe autorităţi sau pe X sau Y, niciodată noi nu suntem de vină şi credem că aşa merg lucrurile. Ba mai mult, facem şi comparaţii între ţara noastră şi occident şi nu înţelegem de ce la ei se poate şi la noi nu. De ce la ei este curat pe străzi, justiţia este eficientă, nu au probleme economice majore, de ce la ei este altfel şi la noi nu? Oare noi, ca popor, ne comparăm cu ei? Oare suntem la fel de civilizaţi, de responsabili, de corecţi ca şi ei? Nu cred.
Credeţi că ei stau toata ziua la poartă ca să-şi bârfească vecinii şi să se intereseze de unii şi de alţii? Cu siguranţa, nu. Ei işi termină munca la serviciu, vin acasă şi îşi văd de ale lor, chiar nu le pasă de unde a avut vecinul din dreapta bani să-şi schimbe maşina sau să-şi vopsească casa.
Înainte să aruncăm toată vina pe cei care ne conduc, hadeţi să ne întrebăm: oare nu noi i-am ales? Sau poate că nici n-am fost la vot , o bună parte dintre noi, dar ne însuşim dreptul să-i blamăm.
Înainte să ne văităm că ţara se duce de râpă, haideţi să ne întrebăm oare a cui e vina, haideţi să cugetăm şi să ne întrebăm: oare ne merităm soarta?
Articol publicat în ziarul Pavăza Carpaţilor.
Leave a Reply