Vineri, la Braşov a fost Masa Critică. Adică, vreo câţiva oameni care se plictisesc acasă, îşi iau bicicletele şi blochează drumul, protestând pentru ceva. Astăzi e culeanu să protestezi pentru orice, arată că-ţi pasă. Fie că e vorba de Pământ, copaci sau omida păroasă de Braşov.
Deşi nu am bicicletă, îmi place să mă plimb. Împrumutam de la prieteni când eram mic, am în plan să-mi cumpăr în viitorul apropiat. Bicicleta e cel mai bun mijloc de deplasare din punctul A în punctul B: nu consumă benzină, nu necesită întreţinere (cel puţin nu atât de scumpă ca la maşină), n-ai nevoie de asigurare, casco etc. Şi e şi ieftină. Dar:
1. Suntem în România, bicicletele nu trebuie să circule pe carosabil. Nu suntem destul de civilizaţi ca alţii, nu vă riscaţi degeaba viaţa. Mie ca şofer mi-e frică de biciclişti: nu semnalizează, se bagă în faţa maşinii, circulă prea aproape. Şi n-am văzut UNUL cu cască.
2. La ce bun un marş pe stradă? Strada se blochează, şoferii trebuie să ocolească, creşte nervozitatea şi se ajunge ca aici :
(link via Prin Brasov)
Nu avem piste suficiente de biciclete, asta ştie tot omul. Nu avem educaţia suficientă (în alte ţări directorii se duc cu bicicleta la muncă), asta ştim toţi.
Cu un marş nu rezolvati nimic, eventual mai pierdeţi ceva timp pentru că şi-aşa vă plictisiţi grav pe acasă.
Masa Critică la Braşov nu este un capriciu, imediat se împlinesc doi ani de când se organizează. N-aş spune că deranjează foarte mult, este vorba doar de cateva ore odată pe lună. Ideea lor e să atragă atenţia că există suficient de mulţi biciclişti care să justifice construirea unor piste pentru biciclete. Dacă nu fac asta e posibil ca autorităţile locale să nu ia niciodată în seamă o astfel de idee. Pe de altă parte îţi dau dreptate, foarte mulţi biciclişti din Braşov se comportă destul de haotic şi necivilizat în trafic.
@eftimie: nu prea ştiu care-i demersul ce trebuie făcut ca primarul să construiască o pistă, însă îmi dau cu părerea : nu era mai simplu o petiţie, nişte semnături, o listă cu beneficiile pistelor de biciclete (mişcare, economie la benzină, se reduce aglomeraţia) şi ceva propuneri pentru lungime, locaţie şi demarcare?
Nişte biciclişti care nu zic nimic nu vor fi luaţi în seamă, zic eu.
Imediat se implinesc 4 ani de cand se organizeaza Masa Critica in Brasov. Si da, manifestarea noastra a avut cateva rezultate: s-a construit o pista de 7.5 km pe sens.
Daca nimeni nu face nimic in tara asta, atunci cine s-o faca? Sa asteptam sa ne pice para in gura? Sa asteptam sa faca altii pentru noi?
Vezi? De asta suntem noi atat de prapaditi, pentru ca de fiecare data cand cineva incearca sa faca ceva bun si sa ia initiativa, trebuie sa apara gica-contra ca tine care sa comenteze si sa aiba ceva impotriva unor manifestari cu un scop nobil si bine determinat ale societatii civile.
Tin sa te contrazic: pistele de biciclete NU se fac pe trotuar, asa cum e aici in Brasov. Se fac pe carosabil, alaturi de masini. Doar pentru ca tie ti s-a facut frica de biciclisti pentru ca ai vazut 2-3 mosnegi care habar nu aveau cum sa mearga pe bicicleta nu inseamna ca toti sunt la fel. Gandeste si pe termen lung: tinerii care acum afla de asemenea evenimente se vor interesa despre cum trebuie sa se poarte in trafic, ce risca in cazul in care sunt opriti de politie pe bune, etc etc. Ei primesc educatia de la noi, cei care incercam sa le insuflam spiritul asta. Scoala nu ii invata asa ceva din pacate.
Stii ce mi-a zis directorul de la Mesota cand i-am propus sa faca 2-3 rasteluri ca sa mearga liceenii cu bicicletele? Ca nu au ce cauta cu asa ceva si ca ei se pun in pericol venind cu bicicleta la scoala.
Drept dovada curtea scolii si trotuarele din jur sunt pline de masini ale elevilor. Astia vor creste mai mari si gandeste-te cum vor ajunge.
@robert Lazar: n-ai inteles. Eu sunt PRO-bicicletelor, insa nu vad rostul unui mars ca asta. Locul e foarte prost ales, ora la fel (vineri, la ora aia oamenii ies de la munca si n-au nevoie de nervi suplimentari). Un mars se putea organiza si pe drumul poienii, sau prin alte locuri (de preferat pe unde nu trec masinile). Eu privesc evenimentul asta prin prisma soferului, care va fi nevoit sa stea vreo ora sa astepte sute de biciclete sa traverseze orasul, fara un scop anume (concursurile si intrecerile sunt alta mancare de peste). Gandeste-te ca tu, ca pieton ai astepta sa traversezi o strada vreo ora si ceva. Poate te grabesti, poate ai ceva urgent de facut.
Am dat niste solutii in comentariul precedent, nu ma apuc sa le scriu iar.
Din contra, mosnegii mergeau chiar regulamentar. Am intalnit biciclisti tineri care se credeau masini si faceau slalom.
Hai ca exagerezi si tu, nu stai o ora sa treaca coloana de biciclisti :P
Si asa ajungi sa-ti iei bicicleta. ..Daca tot suntem biciclisti de oras vrem-nu vrem si daca unii din noi ajungem sa ne folosim bicicletele super-specializate prin soselele trotuarele bordurile si gropile urbei ajungem pana la urma sa ne gandim la o bicicleta speciala exact pentru treaba asta. ..Fie ca avem deja instrumentul dar e prea pretios pt uzura urbana fie ca nu avem dar vrem sa devenim mai mobili iata aici cateva lucruri care merita luate in calcul…….Vom vorbi in acest ghid de achizitiionare despre principii generale si tipuri de bicicleta nu de branduri ca sa nu defavorizam sau sa creem prejudecati in cautarile voastre. Facem precizarile acestea pentru ca multi oameni se ghideaza dupa prejudecatile altora cand isi cumpara bicicleta. ..In general cand auzim de city bike avem o anumita imagine deja formata si persistenta de sandrama ambulanta.