Abia s-a votat legea și deja găsesc destule articole contra noii legi. Și cum toate aveau argumente, hai cu contra-argumentele:
Toate-s nasoale, să le interzicem
Unii oameni compară fumatul cu dulciurile, chipsurile, coca cola și berea. Perfect valabil, zic eu, să le interzicem pe toate, dar eu nu-mi amintesc ca atunci când mi-am cumpărat o gogoașă, să suflu zahărul pe diabeticul de lângă mine. La fel, când am mers într-un bar, în care unii beau bere, iar unii beau suc, nu-mi amintesc să fi venit să le torn berea mea în sucul lor.
Mașinile poluează, să le interzicem. Perfect adevărat, mașinile poluează, știu asta, de-aia nu trăiesc (încă) în Beijing. Fumatul este încă permis în aer liber, nimeni nu-ți interzice să fumezi cât poți afară.
Statul nu-mi impune mie ce să fac
La fel de adevărat, n-ar trebui să se bage statul. Dar uneori e necesar: purtarea centurii, asigurarea obligatorie pentru casă și mașină, limitarea mâncării junk-food în școli, interzicerea apariției lui Arșinel la televizor.
Există restaurante și cluburi pentru nefumători
Există restaurante în care sunt saloane separate. La unele se ține cont de regula asta, la altele ușa aia e deschisă sau inexistentă. Și totuși, n-am văzut până acum club care să aibă separație pentru fumători și nefumători. Și știu persoane fumătoare care se plâng de mirosul hainelor după o seară de club.
Avem de toate, asta ne mai lipsea
Cel mai cretin argument e ăla în care argumentezi o chestie negativă cu altă chestie negativă.
“Domnule polițist, știu că am greșit, dar uitați-vă la alții cum merg fără centură”. – vrem ca legile să fie respectate, dar nu de noi. Toți greșesc, dar nu noi, noi suntem perfecți.
“Da, am aruncat semințele pe jos, dar câte nu fac și alții”.
“Da, a furat politicianul X, dar a făcut și lucruri bune. Și oricum toți sunt niște hoți”.
“Da, fumatul e nasol, dar la fel e și consumul de votcă. Și de la votcă faci urât, dai în cap oamenilor”.
Argumente tipice pentru oamenii care altfel n-ar avea nimic bun de zis.
O să scadă consumul, vă zic eu. O să fie dați oamenii afară, o să fie șomajul cât casa
Altă presupunere fără acoperire. De exemplu, în UK au fost numai beneficii de pe urma interzicerii fumatului: link și extragem și câteva paragrafe, că poate vă e lene să citiți:
“Results show benefits for health, changes in attitudes and behaviour and no clear adverse impact on the hospitality industry.”
Another study looking at children’s exposure to secondhand smoking in England, between 1996 and 2007, found that their exposure levels had declined by nearly 70%.
Ms Sandford says smokers are now more aware about the dangers of secondhand smoke and are doing more to protect children at home.
Unii oameni vor prefera să stea acasă. Unii, nu toți, evident. Restul se vor bucura ca și până acum de ieșirile cu prietenii, pentru că nu de-aia ieșeau în oraș.
Nu o să se aplice niciodată
Aici chiar nu am ce să argumentez. E posibil să fie încă o lege pe hârtie, la fel ca aia cu aruncatul gunoaielor pe jos. La fel cum înainte de legea asta se fuma în localuri în care chiar n-aveai voie să fumezi (Unirea, spre exemplu), la fel poate să fie și după. Nesimțiți o să fie peste tot și oriunde, dar poate poate ne prinde și pe noi civilizația. Și la fel cum în alte țări chestiile astea par normale, sper ca într-o zi să fie și la noi.
Civilizația se face cu biciul!
Leave a Reply