Paza bună trece primejdia rea, zice un proverb. Şi are dreptate, azi trebuie să fii paranoic, dacă vrei să n-ai probleme.
ACASĂ
1.uşă de metal. Eventual, cu vreo două încuietori sau cu încuietoare electronică sau o alarmă. Pentru o siguranţă sporită, e bună şi o cameră video de supraveghere. Nu e scumpă şi poţi supraveghea şi maşina din parcare.
2.gratii la geam, dacă stai la parter, etajul unu sau doi.
3.bicicleta nu stă niciodată nesupravegheată, seara trebuie să doarmă cu tine şi nevasta. Nop, holul blocului nu e un loc bun de lăsat bicicleta, iar lanţul ăla cu care o legi de scară se poate tăia uşor cu “lupul”.
4.interfonul nu e pus degeaba pe uşa de la intrare.
ÎN ORAŞ
1.portofelul niciodată la spate, niciodată plin cu bani, ci doar 100-150 de lei, restul pe card. 2.telefonul ţinut cât mai departe de ochii curioşilor, eventual mers prin aglomeraţie cu mâna în buzunar. Oricât de nesigur ai fi, o aplicaţie de securitate face minuni. În autobuzele aglomerate trebuie să fii cu ochii în patru. Acum câţiva ani, un individ s-a împins în mine şi în numai o secundă a verificat conţinutul buzunarelor mele. Din nefericire pentru el, aveam nişte şerveţele cu muci, un ambalaj de ciocolată şi nişte chitanţe de la Lidl (aşteptam să cobor pentru a le arunca la un coş de gunoi).
3.haina nu se pune pe spătarul scaunului la bar/restaurant decât cu buzunarele golite. Dacă ai ceva chestii valoroase la tine şi nu încap în buzunarele pantalonilor, dă-i-le prietenei, sigur are ditamai poşeta cu ea. Poşeta la vedere, eventual în braţe.
4.evită zonele întunecate şi altercaţiile. Fetelor, nu vă bazaţi pe “doar nu mi se întâmplă mie”.
CU MAŞINA
1.maşina parcată întotdeauna într-o zonă luminată, eventual într-un loc cât mai circulat. Nu ţineţi niciodată obiecte la vedere. Nu lăsa cheia în contact, nici când cobori să verifici roţile, sau să iei lopata din portbagaj. Dacă ai asigurare CASCO şi ţi se fură maşina, firma nu te va despăgubi dacă nu prezinţi ambele chei originale.
2.alarma e o idee bună, însă nu vă încredeţi 100% într-una.
3.poate am văzut prea multe ştiri la televizor, însă evit autostopiştii dubioşi.
4.sfaturi generale pentru şoferi: ţinut distanţa faţă de maşina din faţă, circulat prudent în preajma trecerilor de pietoni sau când în dreapta sunt maşini parcate. Mai mereu se trezeşte câte un adormit să deschidă uşa. Când te întâlneşti cu un TIR, aproape întotdeauna e vreun grăbit în spatele lui, deci cască ochii.
alina says
cred ca ai surprins foarte bine Romania zilelor noastre
Oliver says
Victor, ai uitat un sfat important: Usile blocate cand mergi cu autoturismul.
Ca barbat nu prea poti sa lasi masina in drum ca sa alergi dupa cine ti-a luat laptopul de pe bancheta din spate, la semafor. Ca femeie, ramai blocata cand la stop se urca unul pe scaunul din dreapta si iti spune “Buna!” – stiu eu un caz
Bonus: Daca esti in mers si iti arunca cineva cu ceva pe parbriz, nu porni imediat stergatoarele, sunt sanse sa se intinda pe tot parbrizul si sa trebuiasca sa opresti, ajungand o tinta usoara pentru persoana rauvoitoare care a facut gestul…
cartonic says
Pe unele chiar scrie paranoia, cel putin pentru orasul in care locuiesc. Nu e cazul(inca) de usa metalica si in plus in asta n-as avea incredere nici estetic nici functional daca e goala pe dinauntru banuiesc(ar fi foarte usor de decorticat cu flexul). La mine acasa(ca tot vine vorba despre paranoia) tata a pus acum 20 de ani o usa dinaia de neam prost, din stejar, model Pazvante Chioru’ cu sculpturi.