Pe anul 2009. Prima zăpadă şi deja încep blocajele, accidentele şi înjurăturile la adresa „celor de sus”. Adică la adresa primarilor sau/şi a drumarilor.
Ieri am venit de la Braşov pe DN10. Pot spune că e un drum puţin circulat, în comparaţie cu DN1 sau altele. E puţin circulat şi de maşinile de deszăpezire. Pe la Întorsura Buzăului parcă intrasem pe un patinoar imens cu intrare liberă.
Nu numai eu oscilam în dreapta şi în stânga, ci toţi şoferii care constatau că mai bine stăteau acasă decât să se aventureze în marea albă. Maşini străine, dacii toate mergeau cuminţi în coloană. Nimeni nu se risca la depăşire: nu vedeai nimic la 5 metri în faţă plus că riscai să te trezeşti cu roţile în sus prin şanţul de la marginea şoselei. Nici acum nu-i înţeleg rostul.
Per total am făcut aproape 3 ore pe un drum de o oră jumate. Am avut noroc că spre Siriu maşinile galbene cu girofar deja se puseseră pe muncă. Nu-i laud, pentru că tocmai se terminase ninsoarea şi făceau muncă patriotică. Adică ardeau motorina degeaba.
Erau două maşini de deszăpezire care, chipurile, curăţau zăpada (care nu mai exista) de pe carosabil. Lamele lor, în contact cu şoseaua produceau nişte scântei portocalii. Probabil nu erau atenţi, luaseră ceva antigel pe instalaţie sau pur şi simplu nu le păsa. Cert e că după vreo 2 kilometri s-au oprit. Le-o fi făcut careva semn că sunt prea proşti şi lasă jerbe de scântei în urmă.
Ajung acasă şi dau drumul la televizor. Aceeaşi poveste veche de vreo 10 ani încoace (cel puţin atât îmi amintesc eu): autorităţi depăşite de situaţie, oameni nepregătiţi şi multă, multă zăpadă.
Cred că data viitoare îmi iau sanie. :)
miluch says
N-am sa inteleg niciodata de ce drumarii nu folosesc serviciile de la Administratia Nationala de Meteorologie. La cea mai mica avertizare de zapada sa fie deja pe strada. Nuuuu… se pone zapada de 10 cm, se da telefon, se incalzesc motoare, se umple eventual bena cu nisip si dupa aia se pleaca in cursa. Intre timp s-a topit…
cipoc says
exact asa am patit si eu.
am vazut in decurs de 250 km 3 masini de dezapezire care imi aruncau nisip pe parbriz
sa vad daca ma mai incumet sa merg iar la vatra dornei
victorblog says
@miluch: pai… de lene.
@cipoc: nisip+sare pentru dezgheţarea parbrizului :)
cipoc says
de aia il am eu spart cred:))
daca mai prind de astea cre ca nici nu`l mai schimb:))
victorblog says
@cipoc: parbrizul de dacie e cel mai rezistent. Rezistă el şi la proiectile de calibru mic, darămite la nisip :)
Eren says
cu sare nu se mai da .. ca ataca asfaltul ..
victorblog says
@eren: crezi? la noi parcă am văzut grămezi de nisip amestecat cu sare.
Mai mult ca sigur sarea e adăugată pentru a nu fi furat nisipul. Sarea nu face bine la construcţii :))
cipoc says
se da cu sare crede`ma
o sa fac intr`o dimineata poze cu drumu` pe care il parcurg in fiecare zi sore scarbici.
te anunt de pe acu ca nu era asa inainte de zapezi