Încă e criză şi alimentele îşi măresc preţurile pe zi ce trece.
Ce-ar fi dacă ne-am produce în casă unele alimente ?
Iaurtul, o sursă bogată de proteine şi blabla.. mă rog, nu stau să fac reclamă la iaurt, probabil aţi mâncat ştiţi că e bun şi merge cu orice.
Ce ne trebuie?
Ingredientul principal e laptele. Nu contează provenienţa (să nu fie de cal) şi nici procentul de grăsimi. Esenţial e ca laptele să fie proaspăt.
Celălalt ingredient pentru producerea iaurtului, este în mod ironic, iaurtul. Adică, ne trebuie un păhărel de iaurt comercial. Dacă sunteţi balonaţi puteţi folosi Activia. A se reţine că trebuie folosit numai iaurt simplu, fără coloranţi sau jdemii de fructe prin el.
Pentru un iaurt de calitate ar trebui ca temperatura ambientală să fie în jurul a 43 de grade Celsius, iar iaurtul va fi gata în vreo 5-6 ore. Puteţi folosi o oală cu apă fierbinte pe care o completaţi periodic cu apă fierbinte.
Dar, pentru că nu dorim complicaţii o vom face în cel mai simplu mod. Adică într-o încăpere încălzită, pe o perioadă de jumătate de zi (aproximativ, rezultatele pot varia).
Metoda
-Fierbe un litru de lapte (pentru a omorî orice bacterie străină) apoi lasă-l să se răcească până la 45 de grade. Nu începe procesul până când laptele nu este răcit complet, pentru a nu omorî bacteriile bune care se află în iaurtul comercial.
-Adaugă un păhărel de iaurt cumpărat, amestecând continuu.
-Ţine amestecul la o temperatură stabilă. Va fi gata în momentul în care va avea aceeaşi consistenţă ca a iaurtului „donator”. În plus, deasupra se va ridica un fel de zer, comestibil. Iaurtul rezultat va fi închegat şi va avea forma recipientului.
Există şi maşini speciale pentru creat iaurt, care menţin constantă temperatura amestecului.
Iaurtul astfel preparat are aceleaşi calităţi ca ale iaurtului „donator” :gust, miros, proprietăţi benefice enumerate în reclame… Îl puteţi păstra în frigider câteva zile bune.
Puteţi să adăugaţi nişte fructe (vişine, căpşuni) proaspete şi puţin zahăr, apoi amestecaţi cu un mixer. Cantitatatea de zahăr variază în funcţie de gustul fiecăruia. Veţi obţine astfel un iaurt cu fructe ieftin şi în orice caz mult mai bun decât cel cumpărat.
Testat pe pielea mea.
PS: Chiar acum prepar 800 grame de iaurt Activia. Observăm mâine efectele benefice. :)
[…] Cum să devii blogăr de succes? 1, 2 Nu sunt perfect sau era Nu, sunt perfect? Cum se face iaurtul de casă? Cu bureţei sau fără? Earth day, ziua ipocriziei Pe ultima sută Nişte idei de autoapărare […]