De când eram mic mă dădeam în vânt după negrişorii la oţet. Problema era că se puteau culege doar toamna. Şi cum nu prea cunoşteam zone în care să crească delicatesa, le cumpăram de la vecinii în care aveam încredere.
Ei, recent am aflat că se pot cultiva şi acasă, în saci. Se pot găsi şi în magazine sub denumirea de “PLEUROTUS” simplu (în latină: pleurotus ostreatis), şi sunt la fel de gustoşi ca cei culeşi de pe cioatele din pădure.
Ştie careva vreo ciupercărie de pe lângă Braşov? Se pare că google nu ştie, sau oamenii care au afaceri de genul nu-şi dau interesul să se promoveze şi pe internet. Micelii găsesc de vânzare (sunt sute de oferte) însă eu aş dori sacul cu tot substratul pregătit (o mică greşeală la prepararea lui duce la eşecul culturii). Sau dacă nu, măcar o ciupercărie de unde să-mi culeg singur bureţii de fag. Pfuai, îmi plouă în gură numai când mă gândesc la salata de negrişori. Mmmmm…
Ruk says
Pofta buna! Am retete daca vrei:P
victorblog says
baga niste linkuri sau pune in comment. La mine in casa e un miros imbietor de negrisori. Momentan astia merg la otet, dar pe viitor merge si ceva reteta de mâncărică sau tocană. Pfff, iar îmi plouă.
Elena says
Doamneee….Victor, nici nu ai idee cat de gustosi sunt sau au fost…te astept la primavara la o portie de miceli!;)) :))
victorblog says
@Elena: pai da si mie link de unde ai luat sacii. Sau cat de greu e sa-i pun.
Elena says
Sunt foarte usor de pus…ai vazut pozele de pe fb meu cu sacii nu?…Eu i-am luat prin Dan Lungu iar mama i-a preparat…o sa iti dau reteta!:)
vienela says
ai reusit sa-mi faci o pofta grozava.n-am mai mancat din copilarie……..:((
victorblog says
@vienela: am găsit până la urmă în piaţa din Tractorul. Ciuperci cu 9 lei kilogramul cu un gust extraordinar. Puse la oţet, nu rezistă mai mult de o zi un borcan. :D
vienela says
imi place explicatia pe care o dai in asteptarea moderarii
secuiu bogdan says
vreau sa stiu cu se face saminta de negrisori va rog spunetimi si mie
victorblog says
@secuiu: nu am cunoştinţă de cauză. Ştiu că se cumpără la pachet de un kilogram parcă. Sau există saci cu compost realizat (straturi de paie şi spori) gata de cumpărat. Îl iei, îi dai câteva găuri prin care vor ieşi negrişorii, îl uzi când trebuie (sunt ceva instrucţiuni) şi-l dai în beci vreo lună două, după care culegi.
secuiu bogdan says
ast raspuns