Am început blogul acum câţiva ani buni cu o idee în cap: să sancţionez derapajele din presa scrisă sau din cea online (slăbuţă pe atunci). Inspiraţia îmi venise din emisiunea Cârcotaşilor, care sancţionau prostiile de la televizor. Mi se părea o idee genială, pentru că nu ştiu să fi fost prea multe bloguri care făceau asta pe atunci. Deh, nici nu prea ştiam ce înseamnă un blog, habar n-aveam ce-i aia optimizare, însă am pornit la drum cu gândul: “Nu ştiu prea multe despre subiect, însă accept cu mare plăcere criticile, ca să ştiu ce pot corecta”. Ideea nu e rea, rămâne în vigoare şi azi: orice critică primită, care este exprimată civilizat, va fi luată în considerare.
Am făcut liceul la mate-info, cu puţine ore de limbă şi literatură română. Totuşi, pot să mă mândresc că în clasele V-VIII am avut cea mai bună profesoară de limbă, literatură română şi gramatică. Am mâncat gramatică pe pâine, am visat subiectivele şi predicativele, iar pronumele de întărire mi-a fost repetat până în ziua examenului. Nu mai zic de cratime, pentru că pe atunci nu ştiu să fi existat cineva care să fi avut probleme în a pune ÎN PLUS cratime. Elevul avea tendinţa de a uita cratima, nu de a le inventa.
În facultate am visat matematică: mă trezeam cu o integrală, adormeam cu o derivată. Trebuie să recunosc că am citit doar cărţi de specialitate, lăsând pasiunea mea pentru literatură deoparte. Şi totuşi, sper că n-am avut derapaje mari în articole. Dacă am avut, accept orice critică primită, corectez, apoi mulţumesc.
Se pare că nu toţi acceptă să fie criticaţi. Zilele trecute am postat un filmuleţ cu un bucureştean nesimţit, care făcea off-road prin Bucureşti. Care-mi zice că în Bucureşti nu se circulă ca-n codru, îl poftesc pe trafictube.ro să se minuneze de jungla de acolo. Pornim exemplelele: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 (chiar vă rog să aveţi răbdare vizionând şi minunându-vă). Nu sunt singurele, e plin internetul de filmuleţe de genul. Bucureşteanul e nesimţit în trafic, pentru că aşa a învăţat el. Aşa te descurci, aşa ajungi repede şi bine la destinaţie: trecând pe roşu, nesemnalizând, mergând pe linia de tramvai. Excepţiile întăresc regula, evident. Iar dacă îndrăznesc să-i critic, în speranţa că poate îi îndrept, nu-i bine, că nu-i frumos să critici, că “ce, tu eşti perfect?”.
Ba dimpotrivă, critica e bună şi constructivă. Ieri, o cunoştinţă mi-a dat unfriend pe facebook pentru că nu era de acord cu critica mea la adresa bucureştenilor. Încă sunt de aceeaşi părere: majoritatea bucureştenilor nu semnalizează, că se ard becurile. Nu dau prioritate la pietoni, pentru că se grăbesc. Circulă pe linia de tramvai şi pe culoarea roşie, pentru că au impresia că au prioritate şi, evident, se grăbesc undeva.
Aşa e, fiecare oraş are bubele lui şi mârlanii lui (spre exemplu mârlanul de Braşov nu ştie să circule în giraţie şi n-are lumini de întâlnire), însă de cele mai multe ori cele mai indisciplinate maşini sunt cele cu număr de Bucureşti. Deh, adevărul doare.
Oliver says
Ai uitat sa spui ca ai facut romana cu Ciocalteu, “un inflexibil in cautare de inflexibilitati” odihneasca-se in pace ca a avut si defecte dar macar ne facea sa radem cu glumele lui repetate de nsprezece ori.
Te inteleg la faza cu traficul dar nu te inteleg cand generalizezi “Bucurestean”. Cred ca te poti limita la “romanii” sau a merge putin mai departe cu “muntenii”/”moldovenii”/”ardelenii”. Afirmatiile tale au aratat o doza de dusmanie ce nu isi avea locul. Mai mult, nu cred ca ai vazut numerele de bucuresti in filmare.
Daca mi-se permite spiritul critici, tin sa precizez ca am mai vazut astfel de manifestari malitioase intr-un postare referitoare la orasul Buzau. Oras bun sau rau, ma gandesc unde ai fi fost astazi daca nu ai fi facut acele patru clase in Buzau? ;)
Incearca sa scrii pentru o lume mai buna, nu sa scapi de frustrari, altfel ajungi de la Carcotasi la Mircea Badea…
Victor Badoiu says
@Oliver: ce, a murit Ciocâlteu? Damn, nu ştiam.
Păi tocmai, că am găsit şi scuza perfectă pentru bucureştean: nu poate sta la coadă, “trebuie să se bage mereu”, altfel rămâne ultimul la coadă. E oraş relativ mic pentru miile de maşini care îl tranzitează în fiecare zi. Şi trebuie să fii de acord cu mine când zic că raţia de mârlani la mia de locuitori e mai mare în Bucureşti decât în orice altă parte a ţării. De ce? Am mai scris sus, sunt mai mulţi şoferi, bulevarde înguste, grabă. N-aş vrea să-mi imaginez 400.000 de maşini într-un oraş ca Braşovul, pentru că dacă o să fie cazul, o să mi-au rolele.
Oraşul Buzău nu mi-a plăcut ca oraş, iar liceul încă-l consider ca fiind cel mai bun din ţară.