Țin minte că atunci când eram prin clasele primare, orele de muzică și desen erau pe bune. Adică aveam manual, trebuia să învățăm și, culmea, să avem și talent, altfel luam notă mică.
Clar, dacă erai afon la muzică, abia aveai notă de trecere. Iar la desen trebuia să știi și ceva teorie, care-s culorile calde, care-s alea reci și alte rahaturi, care nu-ți vor folosi în vecii vecilor. Orele de muzică, desen și alte manele n-au niciun rost în școala generală. Sau poate au vreun rost, dau de lucru unor oameni care altfel n-ar face nimic în viață.
Și totuși, orele astea ar fi mai bine transformate în ore de cultură generală, că și-așa stăm prost la capitolul ăsta. Niște ore facultative, la care copilul să participe cu drag: să deseneze dacă-i place, să cânte dacă are voce. Iar dacă într-adevăr are talent, există școli care pot cultiva talentul ăsta. Fiind ore facultative, evident nu ar trebui notate.
Am înțeles că orele astea chiar vor fi scoase în noua programă, o idee foarte bună, și-așa copiii au prea multe materii inutile și cară zeci de kilograme de manuale, caiete și caiețele. Ah, normal, niște oameni au făcut o petiție, pentru că așa merg lucrurile într-o țară democrată, faci o petiție.
R says
Uhm…cultura generala este si faptul ca stii daca rosu e rece sau cald. Sau cu ce se asorteaza.
Notiunile de desen si muzica nu strica, niciodata nu stii cand iti pot fi utile.
jaber says
Orele de ed. plastica si ed. muzicala dezvolta creativitatea!
In sistemul nostru de invatamant axat pe memorare si dezvoltarea gandirii in sabloane este firesc ca aceste ore nu isi gasesc locul. Sa nu uitam ca in perioada ceausista s-a lovit in continutul acestor ore chiar daca au ramas in scoli, iar astazi profesorii lucreaza dupa aceleasi programe ca acum 27 de ani. De ce s-a degradat continutul acestor ore in era ceausista? Pentru ca dezvolta gandirea divergenta, gandirea “out of the box” care incurca si creeaza probleme in dictatura. Aceasta reactive impotriva artelor este doar o consecinta a generatiilor educate in comunism.
Dar noi nu mai traim in dictatura! Mai mult, ne dorim sa intram pe piata capitalista in care schimbarile tehnologice, sociale, economice au loc cu rapiditate si in care doar executia manufacturilor de calitate nu mai constituie demult un avantaj competitiv. In toate tarile Europei de Vest si America orele de arte ocupa cu mult mai mult spatiu din planul cadru decat ocupa in prezent in Romania.
Valoarea inovatiei este direct proportionala cu nivelul profesional, fiind fundamentala in functiile de manageriat. Una dintre problemele cu care se confrunta companiile cu tehnologie de varf din Romania este la nivelul de top management unde cei responsabili isi scuza esecurile acuzand ca problemele pe care trebuie sa le rezolve “nu sunt programate”, “ca lucrurile se schimba de la o zi la alta”, “ca nu exista stabilitate” si “ca stresul este mare”. Le lipseste exact acea atitudine creativa, ingenioasa si inovativa si nu isi dau seama ca acesta este jobul lor! Toti ne dorim salarii cat mai mari, echivalente cu cele din Europa. Aceasta nu se va intampla daca oferim forta de munca ieftina si usor de inlocuit prin activitati de executie simple fara sa ne gandim si la activitatea de dezvoltare-cercetare pentru care este nevoie de angajati bine pregatiti d.p.d.v. tehnic si la curent cu tehnologiile actuale, de asemenea prin prisma mentalitatii si a comportamentului profesional este nevoie ca acestia sa satisfaca cerintele unui mediu puternic concurential prin creativitate, inovatie, abilitatea de a gasi solutii la probleme, abilitati de comunicare in echipa, cu clientii si furnizorii, cat si orientati spre munca de calitate.
Poate nu ar fi rau pentru acest popor sa acceleram acest proces de scoatere a creativitatii din invatamantul romanesc si sa desfiintam facultatile de arte pt a nu mai avea profesori, sa scoatem 20-30 de generatii de mana de lucru tot mai ieftina pt companiile straine care ameninta permanent ca pleaca in China, ca sa ajungem sa ne dam seama de valoarea acestor materii cu adevarat, ca pe urma sa se inceapa restructurarea fundamentala a ivatamantului romanesc! Problema este ca si eu am un copil si nu mai vreau sa faca parte tot din generatia de sacrificiu!