Știu că nu va ajunge nicăieri, pentru că pe băieții descurcăreți de la RAT îi cam doare-n cot de opinia cetățeanului, însă fac lista asta ca să fie pentru posterioritate. Unele vor fi rezolvate, o dată cu introducerea noului sistem de monitorizare, altele vor rămâne, ca herpesul, pentru totdeauna.
- Oamenii au probleme cu biletele: nu se găsesc, sau nu funcționează aparatele. Și nimeni nu prea știe cum se folosesc mașinăriile minune.
- Șoferii sunt nesimțiți și nu respectă programul niciodată: 1, 2 (cu nevestele de șofer), 3, 4 (dacă ești în scaunul cu rotile, nu prea ai cum să mergi cu autobuzul, că nimeni nu te ajută).
- Dacă ai vreo nemulțumire, ghinion, ca președintele mut. N-ai unde să faci o plângere, pentru că la mailul ăla nu răspunde nimeni. Au închis pagina de facebook, iar la telefon poți cere doar informații. Când i-am trimis un articol directorului, m-a șters din lista de prieteni. Probabil se săturase de atâta critică.
- Oamenii au făcut o petiție, pentru că traseele sunt gândite din spatele biroului, nu pe teren.
- Autobuzele sunt atât de vechi, încât sunt sigur că și tata a mers cu unele, când mergea la școală.
Lista de mai sus o voi actualiza, de câte ori găsesc vreun articol relevant. Aș mai completa cu niște păreri de-ale subsemnatului despre noul sistem de monitorizare prin GPS:
- Panoul din interior oferă informații irelevante. Călătorul ar vrea să știe ora, data și următoarea stație. Vreo zece secunde e ocupat cu mesajul prin care suntem anunțați că trebuie să validăm biletele. Mai lipsesc reclamele la Catena.
- Vocea tipei care anunță stațiile se aude doar în față. Autobuzul are niște boxe, s-ar putea conecta ca să audă și oamenii mai surzi de ureche.
- Știu că autobuzele mai noi, cele care mergeau pe traseul 2 și 6 aveau deja GPS și tabelă cu stații în interiorul autobuzelor. Sunt tare curios de ce au fost schimbate, chiar nu puteau fi integrate în noul sistem pentru a mai economisi niște bani?
- Dacă ne ajută vremea, UE-ul, Cioloș și Merkel, s-ar putea să primim și noi niște autobuze cărora să le putem spune autobuze și nu relicve (de exemplu, ca cele din Cluj). Ce se va întâmpla atunci, se vor demonta echipamentele de pe vechituri și se vor monta pe autobuzele noi? Nu era mai logic ca întâi să se cumpere casa, apoi mobila?
- Sunt tare curios dacă informațiile din stații vor fi disponibile online. Sau dacă s-au gândit să implementeze o aplicație mobilă, care să te ajute să călătorești mai repede. O aplicație care să-ți afișeze când vine autobuzul și dacă întârzie. Sau dacă s-a defectat, ca să știi să iei alt autobuz sau un taxi, ca să nu întârzii la muncă. Ar fi de folos și datele înregistrate de cei 119 senzori de temperatură montați în panou, am putea face niște hărți meteo faine. Și-așa n-avem stație meteo în Brașov.
Știu că pe unii nu prea vă interesează plângerile săracilor care călătoresc cu autobuzul. Aveți mașină, n-aveți stres, dar trebuie să știți o chestie: dacă transportul în comun ar funcționa cum ar trebui să funcționeze, mai mulți șoferi ar lăsa mașina acasă, iar șoselele ar fi mai libere (spre exemplu, pe la 5-6 seara, tot brașoveanul se înghesuie la Coresi, blocând strada 13 decembrie). Eu sunt unul dintre nebunii care circulă aproape zilnic cu RATBV, deși am mașină. Fac juma de oră până la muncă, dar nu e problemă, abia mă trezesc din lenea de dimineață. Fac mișcare vreo patru kilometri pe zi și nu-mi bat capul cu mașina dimineață, mai ales dacă e frig și trebuie curățată de zăpadă sau încălzită, bașca economia la benzină.
Inclusiv ar fi si problema cu reducerea TVA-ului. La CFR biletele s-au ieftinit cu 4% de la 1 ianuarie, in schimb baietii destepti de la RAT nici nu au vrut sa auda de asa ceva. Le-am facut o sesizare a carui raspuns a venit dupa vreo doua saptamani si in care mi s-a comunicat ca pretul biletelor de transport auto se stabileste in nu stiu ce sedinte de consiliu municipal. Deci ce stabileste Guvernul sau Parlamentul pe plan national nu are nici o relevanta pe plan local…consilierii nostri din Brasov sunt mai tari decat ministrii statului roman!
Păi când se reduce TVA sau orice taxă, nu se micșorează prețurile. Când crește ceva, trebuie să crească prețurile, pentru că-s porci. Așa e și la benzină, nu?
De ce nu iti iei o bicicleta? Poate una electrica?
Am bicicletă, dar pistele din Brașov sunt o glumă sinistră.
S-au scos biletele de o călătorie. Toate orașele au bilete de o călătorie(ex. Sibiu, Cluj).
Și biletele de studenți. Dau în fiecare zi 4 lei pe un bilet și oricum nu folosesc doar unul pe zi, ci folosesc mai multe..ca să ce? Să stau înghesuit în cotețele alea de pe vremea comunismului în N-șpe mii de duhori insuportabile în fiecare zi. Bătaie de joc.
Nici eu n-am înțeles mișcarea asta. Biletul de o călătorie e util turiștilor, studenților. Chiar sunt curios de motivele care au stat la baza deciziei.
Poate nu ati vazut traficul din alte orase mari ale Europei, unde chiar este un trasnport in comun foarte bine pus la punct.Pe linia pe care circul eu, autobuzele in timpul zilei vin din 4 in 4 minute, cand sunt ore de varf vin chiar si cate 2-3 unul dupa altul.Si degeaba, pt ca si aici sunt foarte multi care circula cu masina si totul se blocheaza.La orele de varf ajung mai repede pe jos decat as ajunge cu autobuzul din punctul a in punctul b.
Traficul e chiar lejer în Brașov.
Mai ales cand primesti amenda pentru ca nu le functioneaza aparatele. Nepotica mea avea abonament pe card si nu s-a validat din cauza ca aparatele lor sunt de decor. La momentul la care le-a explicat lucrul acesta au acuzat-o ca nu a coborat sa isi cumpere bilet desi avea abonament prentru o luna, pe toate liniile. Cum putem sa facem astfel incat sa inceteze astfel de abuzuri? Asa cum ai zis si tu, reclamatiile sunt in van.
Petițiile nu funcționează, reclamațiile nici atât. Poate dacă ajunge mesajul la cât mai mulți oameni, putem face ceva. Din câte știu eu, directorul e numit politic, poate ar fi vremea să fie numit în funcție de competență!