Citeam despre țepuitorul din Cluj care vinde apartamente într-un bloc ce nu va avea în veci carte funciară. Blocurile există, dar nu-s finalizate, n-au nici căldură și nici nu vor avea vreodată. Și totuși, omul ăsta vinde în continuare apartamente nestingherit. Și eu care credeam că ardelenii-s mai înțelepți. Înceți, dar înțelepți.
Ca să nu luați țeapă, uitați-vă la niște amănunte. De exemplu, întrebați dacă există posibilitatea achiziționării apartamentelor prin intermediul programului Prima Casă. Chiar dacă aveți toți banii, doar interesați-vă de aspectul ăsta. Banca nu va da niciodată banii pentru o groapă în pământ, va plăti doar în momentul în care blocul e finalizat și are carte funciară. Așa că, în cel mai rău caz, pierdeți doar avansul și nu toți banii.
De obicei, țeparii evită băncile și preferă oamenii care au toți banii în mână. Firmele serioase au un capital care le permite să construiască un bloc fără banii voștri, deci e suficient avansul pentru un credit imobiliar (5% pentru Prima Casă sau 15% pentru Creditul Imobiliar).
Ar trebui să fiți atenți și la preț. Când dai 30.000 de euro pentru un apartament cu două camere, ar trebui să te gândești că e țeapă. De fapt, prețul ar trebui să fie primul indicator că ceva nu e în regulă, indiferent că e un apartament, o mașină sau un telefon fain de pe Olx.
În final, ar trebui să vorbiți măcar cu un vecin. Dacă e mulțumit de achiziție, atunci treaba e sigură.
Poză via Manu
rivi says
30k de euro în Mioveni ar fi un apartament extrem de scump, deci depinde de zonă.
PS: băncile încep ușor ușor să mărească avansul pentru creditele imobiliare, s-a ajuns deja pe la 35% la Reiffeisen și BRD.
Victor Badoiu says
Da, așa e, dar în articol e vorba de Cluj. În orice parte a Clujului s-ar afla, e extrem de mic prețul pentru două camere.
S-ar putea să renunțe și la Prima Casă, e avansul extrem de mic. Un 35-40, chiar 50% s-ar putea să fie începând de la anul.