Mă duc şi eu ca tot românul la bancă, speriat de posibilitatea de a-mi fi restricţiona accesul la cont. Bineînţeles că pe card aveam o avere, o sumă fabuloasă strânsă din publicitatea de pe blog şi din banii primiţi de la PDL pentru a le face reclamă.
Mă aşez pe fotoliu şi-i explic duduii pentru ce am venit. Calmă, îmi cere buletinul. Tastează ceva pe acolo (cred că tocmai recolta ultimele culturi din FarmVille) apoi îmi pune nişte întrebări banale: dacă mi-am schimbat reşedinţa sau alte chestii de genul. Apoi mi-a înapoiat buletinul spunându-mi că datele mele personale sunt în regulă. Auzisem de la alţii că trebuie şi poreclă, înălţime şi alte dume aberate de ziarişti prin media, aşa că le-am comunicat duduii pe un ton serios, murmurând şi ceva cu „combaterea terorismului” şi „spălare de bani”.
Duduia evident că trăia pe altă planetă (cred că trebuia să fertilizeze nişte culturi pe acolo sau să trimită nişte cadouri vecinilor din Farmville) sau chiar nu există aşa ceva la ING.
Şi asta pentru că, în afară de informaţiile standard, cum ar fi numele, adresa sau locul de muncă, se mai solicită date despre pseudonim, expunere politică, deţinerea unei funcţii publice importante, nivelul studiilor, veniturile obţinute şi volumul preconizat al tranzacţiilor care urmează a fi efectuate prin contul respectiv. Vi se va solicita, de asemenea, să menţionaţi eventualele relaţii cu banca la care aveţi deschis contul ori dacă sunteţi beneficiarul real al fondurilor depuse în cont sau dacă altcineva va beneficia de aceste fonduri, precum şi sursa banilor. Adresa de poştă electronică, numele angajatorului sau natura activităţii proprii, numele beneficiarului real al contului sunt alte informaţii pe care unii bancheri doresc să le afle despre cei care le sunt clienţi. Pare hilară necesitatea unor astfel de „detalii”, însă surse din cadrul instituţiilor bancare spun că rolul lor este acela de a permite o monitorizare permanentă a tranzacţiilor suspecte.
De aici
ING-ul nu mi-a solicitat NICIODATĂ chestiile îngroşate de mai sus, iar duduia de la bancă habar n-avea de ele. Nici ştirile nu cred că le urmărea, pentru că părea mai nedumerită decât o blondă în faţa unei banane.
Bucur says
Pana corbului vopsit,nu are nici o chestie o treaba cu alta.Una e la stiri si alta la banca.Fiecare depinde pe ce joc se baga :))
starchim01 says
Şi eu am fost la BCR,dar nu mi s-au cerut toate alea de mai sus.
qwerty says
Cel putin la Raiffeisen pe fisa de completat apareau cam toate chestiile de mai sus. Acum depinde de tine daca aveai chef sa le completezi pe toate sau nu, eu am sarit multe si nu a comentat nimeni nimic.
victorblog says
@qwerty: la ING mă întrebau dacă nu cumva am greşit banca. Sper să nu am vreo surpriză mai târziu.